7 aktualnih trendov oblikovanja spletnih strani

7 aktualnih trendov oblikovanja spletnih strani

Trendi so spremembe, ki se dogajajo na vseh kreativnih področjih, med katere vsekakor spada tudi spletno oblikovanje. Splet je edinstveno okolje, ki se vedno znova spreminja in razvija, zato bomo izpostavili nekaj pomembnih trendov, ki jih je priporočljivo upoštevati pri izdelavi spletnih strani.

1. Mobilna verzija ima prednost

Pametni telefoni so postali primarne naprave za brskanje po spletu, zato mora biti vsebina spletnih strani prilagojena najprej za naprave z manjšimi zasloni in se nato pomikati proti večjim. A to prinaša določene omejitve, ki jih ne smemo vzeti kot slabo, ampak ravno nasprotno.  Predvsem moramo dobro razmisliti, kakšna bo naše osnovno sporočilo, ki je za obiskovalce nujno in se kasneje lahko vsebinsko razširi glede na velikost naprave.

2. Širše, odzivne spletne strani

Odzivne spletne strani so sestavljene s pomočjo CSS poizvedbe in predlog z vsebino, ki se prilagaja velikosti zaslona. Spletne strani, izdelane na takšen način, »nagrajuje« tudi Google. Razvili so algoritem, ki prilagojene spletne strani za različne naprave v svojem brskalniku razvrsti bistveno višje. Toda najbolj pomembni so obiskovalci, saj je brskanje po takšnih straneh hitrejše in bolj enostavno. Prav tako je veliko večja verjetnost, da spletne strani ne bodo zapustili po nekaj sekundah.

3. Ilustracije

Ilustracije so odlično vsestransko sredstvo za oblikovanje vizualnih podob, saj so igrive, zabavne in prijazne. Nekatera podjetja so razvile svoj unikatni stil ilustracij, na katerih temelji njihova celotna identiteta. Lep primer oblikovanja spletne strani z uporabo ilustracij pri svojih vizualnih elementih je Dropbox.

4. Velika, krepka in unikatna tipografija

Tipografija je prav tako močan vizualni element pri oblikovanju spletne strani, saj lahko ustvarimo osebnost, vzbudimo čustva in določimo karakter. Zaradi konstantnega izboljševanja resolucij na napravah bo tipografija privlačnost spletne strani še povečala.  V prihodnosti oblikovanja spletnih strani lahko pričakujemo ogromne črke, unikatno tipografijo ter veliko dinamičnega teksta.

5. Pristne fotografije

Fotografija bo vedno temelj spletnega dizajna in oblikovanja nasploh, vendar si ljudje želijo avtentičnosti. Pri izbiri fotografij za spletno stran moramo biti previdni. Dodati moramo fotografije odlične kakovosti, ki podjetje prikažejo v takšni luči, kot želi biti prikazano. Kljub podobnosti strani v strukturi in uporabniški izkušnji lahko pričakujemo veliko raznovrstnosti pri oblikovanju ravno zaradi vsebine, kot so fotografije, ilustracije, tipografija, video…

6. Napredne animacije

via GIPHY

Medtem, ko spletni brskalniki in jeziki postajajo vse naprednejši, tudi oblikovalci spletnih strani iščejo nove poti, kako pritegniti nove obiskovalce. Med temi so tudi animacije, ki imajo vedno večjo vlogo. Animacije lahko najdemo v vseh oblikah, velikostih in slogih ter služijo za različne namene. Opazimo jih lahko pri nalaganju spletne strani, gumbih, povezavah, pomikanju navzdol, galeriji, prikazovanju vsebine…

7. Video je zakon

Podobno kot animacije tudi video takoj ujame pozornost obiskovalcev. Naše sporočilo tako lahko prenesemo precej hitreje in bolj učinkovito. Video je zelo primerno orodje za pripovedovanje zgodb, marketing in vloganje, saj s svojo dinamiko vpliva na naša čustva in ujame našo pozornost za dalj časa. Video ima že sedaj pomembno vlogo na spletu in pričakuje se, da bo v prihodnosti imel popolno prevlado nad ostalimi spletnimi vsebinami.

Spletni trendi se iz leta v leto seveda spreminjajo, kar lahko kot redni obiskovalci spleta hitro opazimo. Pri oblikovanju spletnih strani v prihodnosti lahko pričakujemo veliko podobnost predvsem v strukturi in uporabniški izkušnji. S stališča uporabnikov je to lahko prednost, saj se bodo na vsaki spletni strani znali orientirati in brez težav poiskati informacije. Raznovrstnost spletnih strani bodo v največji meri predstavljale vsebine, kot so fotografije, ilustracije, tipografija, animacije, video… Tu so naše možnosti neskončne in edina omejitev je naša domišljija.

Moderne trende spletnega oblikovanja upoštevamo tudi sami. Tu je nekaj naših projektov:

VIP CrioChamber

Športni center Medeya

OroMet

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Arhiv